جستجوی مقالات فارسی – بررسي رابطه ويژگي هاي روانشناختي فرماندهان و مديران با سبك هاي مديريت- قسمت 22

Abstract geometric wire-frame data landscape.
هر چه فرد از سطوح پایین مدیریتی به سطح بالا ارتقا مییابد به مهارت فنی کمتری نیاز دارد. همچنین در سطوح پایین مدیریت که سرپرستان قرار دارند مهارت فنی زیادی نیاز است زیرا از آنها انتظارمیرود تکنسینها و کارکنان تحت سرپرستی خود را آموزش دهند. با وجود این که مقدار مهارتهای فنی و ادراکی درسطوح مختلف مدیریت تفاوت میکند ولی مهارتهای انسانی شاخص مشترکی است که از اهمیت ویژهای در تمام سطوح مدیریت برخوردار است. به عبارت دیگر مهمترین توانایی یک مدیر، توانایی او در رفتار با مردم است.
مینتربرگ معتقد است که مدیر نقشهای ذیل را ایفا میکند:
الف- نقشهای متقابل شخصی (روابط بین افراد)
1- رئیس تشریفات (انجام وظایف اجتماعی و تشریفاتی به منزله نماینده سازمان).
2- رهبر
3- رابط (به ویژه در مواجهه با افراد بیرون از سازمان)
ب- نقشهای اطلاعاتی (انتقال اطلاعات)
1- گیرنده اطلاعات (اخذ اطلاعات مربوط به عملیات یک واحد سازمانی)
2- نشر دهنده (ارائه اطلاعات به کارکنان)
3- سخنگو (انتقال اطلاعات به خارج از سازمان)
ج- نقشهای تصمیمگیری
1- سوداگری (کارآفرینی)
2- آشوب زدایی
3- تخصیص دهنده منابع
4- مذاکره کننده
در واقع نقشهایی که مینتزبرگ مطرح میسازد، جلوههایی از بسیج منابع برنامهریزی، سازماندهی، هدایت و کنترل محسوب میشوند (رضائیان، 74:1379).
صاحب نظر دیگری که به نقشهای مدیریت اشاره کرده است آدیزس است. آدیزس (1976) برای اداره موثر هر سازمان چهار نقش مدیری، تولیدی، اجرایی، ابلاغی و ترکیبی را لازم میداند.
در نقش تولیدی از مدیر انتظار میرود تا نتایجی برابر یا بهتر از رقیب کسب کند. شایستگی هر مدیر موفق و موثر وابسته به داشتن دانش حرفهای دررشته کارش است. پر کار بودن و داشتن مهارت فنی، برای موفقیت مدیرکافی نیست، مدیر باید علاوه بر مهارت فنی و پشتکار، توان هدایت و استفاده از افراد خود را داشته باشد یعنی باید مراقب باشد که کارکنان به طور موثر به کار گرفته شوند.
مدیر در نقش اجرایی خود، برنامه زمانبندی شدهای تهیه میکند و هماهنگی، کنترل و انضباط را برقرار میکند.
در حالی که ایفای نقشهای تولیدی و اجرایی دری یک محیط متحول مهم است در عین حال مدیر باید قدرت تشخیص خودرا به کار گیرد و بصیرت و توان تغییر اهداف و تغییر نظام اجرایی اهداف را داشته باشد. درنقش ابداعی مدیر باید در سازمان نوآور و مبتکر باشد زیرا بر خلاف روسای اجرایی که برنامههایی برای اجرا به آنها داده میشود، مدیران مبتکر باید برنامه عملیاتی را خود تنظیم کرده و خود آغازگر اجرای آن باشند.
برای دانلود متن کامل این فایل به سایت torsa.ir مراجعه نمایید. |